Anmäl er till vårt nyhetsbrev för information om våra aktiviteter.

Heaven Is A Place Where Nothing Ever Happens

Curatorns röst

I likhet med många andra verk av Coley tvingar skulpturen oss att omvärdera vår plats i världen och att ifrågasätta avsändarens motiv. Betraktaren ställs inför ett antal besvärliga frågor: Varför finns verket här, intill Domkyrkan? Betyder det att himlen är tråkig? Är tanken på att det aldrig händer någonting verkligen en bra sak? Är det här ett officiellt uttalande? Hur ska jag hantera den här informationen?

Coley låter betraktarens inlevelseförmåga och upplevelseprocess styra. Han antyder inga svar utan det är det kritiska tänkandet och ifrågasättandet som är det viktiga.

Placeringen av verket, intill Lunds världsberömda domkyrka från 1100-talet, skapar förutsättningar för ett samtal om hur det sakliga förhåller sig till det andliga i dagens samhälle. Genom verket ställer Coley kanske en teologisk fråga: ”När man väl uppnått det sublima och upphöjda, vad mer kan man göra?” Å andra sidan är påståendet kanske istället ett lugnande sådant som lyfter fram tanken om livet efter detta som en plats där ingenting någonsin förändras och där det råder frid i evigheters evighet. Verket vill få oss att reflektera över våra föreställningar om tid och rum och vad som kan tänkas existera utanför de två kategorierna.

I sina textskulpturer plockar Coley ut citat och påståenden från historiska dokument, populärkultur, radioprogram och samtal. ”Heaven Is A Place Where Nothing Ever Happens” är en rad från Talking Heads-låten “Heaven” från 1979.

Verkets innebörd förändras beroende på var det placeras. Det kommer närmast från Kunstmuseum Kloster som är inhyst i en romansk 1000-talsbyggnad i Magdeburg i Tyskland. Innan dess var verket installerat på ett tak i den engelska semesterorten Folkestone. I Lund kommer verkets innebörd och inverkan att växa, berikas och utvecklas på grund av placeringen intill Sveriges mest besökta kyrka.

Jes Fernie, september 2017

Mer information om Nathan Coleys arbete finns på www.studionathancoley.com

 

Medverkande
Alex Garthwaite och
Andy McGeorge,
Nathan Coley Studio.
Foto: Peter Westrup.


Skriv ut
Dela via Mail
Dela via Facebook
Dela via Twitter